Kalksten

File:Limestone in Tyniec (Krakow, Poland).jpg
Kalkstensklippa; visst ser detdär huset ut att sitta en aning riskabelt haha?
 
 Kalksten. Vad är det egenltigen? Hur kan jag använda det? Behöver jag sköta det på ett visst sätt?
När jag får höra ordet kalk så associerar jag omedelbart med krita och vitt, torrt pulver som fastnar på fingertopparna och inte vill bort underifrån naglarna. Sedan får jag också en konstig torr känsla i munnen, som att jag skulle ha ätit en hel krita. Men det är ju inte vad kalksten är.
Kalkstenen är egentligen som vilken annan naturlig sten somhelst. Den finns mestandels i vitt, men också rödbruna, varma färger som uppstått av att lera blandats i stenen. Den varianten kallas ortoceratitkalk. Man använder den som beläggning både inomhus och utomhus, t.ex på Arlanda består en stor del av golvet av kalksten.
Jag tycket dethär med biologi och geografi är intressant, särkilt alla dessa stenar. På Gotland finns det ett stort kalkstensbrott som jag gärna skulle vilja besöka, och i Borghamn har man brutit kalksten i över 1000 år, rätt så länge va? 
Hursomhelst så säljer de jättefina kalkstens-plattor HÄR som jag absolut kunde tänka mig att ha i badrummet eller göra en gång genom trädgården av. En hel del andra saker står förstås också att finna, kika in och se själv!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: